Tips & Råd

Vad kan du göra själv?

Besväras du eller någon i din närhet av urinläckage ska alltid vårdcentral kontaktas och anledningen till läckaget utredas. När anledningen till urinläckaget är utredd finns det tips och trix som kan hjälpa till att lindra besväret.

 

Vid överaktiv blåsa, så kallad trängningsinkontinens, kan det vara bra att försöka träna upp blåsan så att den kan hålla mer urin innan man behöver springa på toaletten. Träna på att försöka glesa ut toalettbesöken och kissa lite mer sällan än vanligt. Sätt ett rimligt mål och öka succesivt allt eftersom du klara av att hålla dig. I början kan det handla om att hålla sig 15 minuter extra.
Lider du av efterdropp, vilket innebär att det kommer några droppar urin efter att du kissat klart, kan det hjälpa att med hjälp av ett par fingrar dra längs urinröret för att få ut den sista urinen. Börja från pungens baksida och ut längs penis.
Vätskan är livsviktig för oss och det är viktigt att inte minska för mycket på vätskeintaget av oro att kissa på sig. Sprid ut ditt vätskeintag, mellan 1 – 2 liter, över dygnet. Tänk även på att inte dricka stora mängder innan du går och lägger dig. Att även minska på te och kaffekonsumtionen kan vara till hjälp då dessa drycker är vätskedrivande.

 

Källa: Vårdguiden